вторник, 12 юли 2016 г.

music recommendations #1

Electric Century


Преди няколко месеца, докато си търсех нови неща, които да слушам, съвсем случайно попаднах на EP-то на новата група на Майки Уей (бившия басист на My Chemical Romance) - а именно Electric Century. Тогава не можех да спра да слушам тези четири песни и най-вече I Lied, която все още е сред любимите ми. Оказа се, че това е музикално дуо, създадено от Майки и приятеля му David Debiak, който е вокалист на групата. Единственото, което мога да ви кажа за тях, е че наистина заслужават да им дадете шанс - музиката им е изключително приятна, текстовете са много добри, а гласът на Дейвид е просто завладяващ. Това са и някои от причините, поради които когато най-после успях да си сваля албума им For The Night To Control, го слушах непрекъснато - наистина са невероятни.

Sleeping At Last


Открих Sleeping At Last наскоро и отново случайно. Поразрових се и се оказа, че в началото групата се е състояла от трима човека, но двама от тях в последствие са напуснали и е останал само Ryan O'Neal, който е продължил сам под същото име, като оттогава се занимава основно с EP-та вместо с албуми. Проектите му в момента са изключително интересни - има например EP с по няколко песни за всеки месец от годината под общото заглавие Yearbook. Интересна е и поредицата Atlas, а на мен лично особено много ми харесват Space 1 & 2, които включват песни, посветени на планетите от Слънчевата система (аз съм много Neptune и Jupiter, и Mars, и Mercury). Има също песни със заглавия посоките на света, човешките сетива и т.н., и т.н., все интересни неща. Освен това музиката му е невероятно успокояваща, текстовете са си чиста поезия, общо взето - космос. Космос, който си струва да се изслуша.

Alt-J


Алт-Джей са просто. Невероятни. Британска алтернативна и инди рок група с текстове, пълни с интересни и объркващи стихове, които те карат да се върнеш и да чуеш песента отново, и да прочетеш текста пак, и да се замислиш. Какво повече? Сигурно сте чували Breezeblocks, но и останалите им песни заслужават да им се обърне внимание - ако това е вашият стил, със сигурност няма да останете разочаровани. Рядко слушам песни с прекалено объркващи и пълни с препратки текстове, но при alt-J наистина си струва да се поразровиш и да прочетеш малко повече, защото голяма част от песните им (например Taro или Nara) разказват някои доста интересни истории. Освен това музиката им е много catchy, клиповете им са интересни и като цяло са много, много добри.

Kodaline


Тези дни това е всичко, което слушам. Не знам дали е понеже съм в инди настроение, или пък просто защото песните на Kodaline са едни от най-добрите, на които съм попадала в последно време. Текстовете им са просто невероятни - простички и пълни със смисъл, и много красиви. Песните им са толкова... проникновени и мъничко меланхолични, но едновременно с това изпълнени с позитивизъм и много зарибяващи. Изобщо - чуйте ги. Прекрасни са. Тук оставям само High Hopes, защото ми е много любима в момента (а клипът е невероятен), но си заслужават също One Day, All I Want, Honest, Talk, Brand New Day, Love Like This, After The Fall, The One и т.н...

The Lumineers


Музиката на The Lumineers е страшно приятна за слушане, дори без да се заслушвате в текста. Китара, пиано, барабани, дори мандолина и чело... резултатът е зареждащо звучене и мелодия, която те кара да танцуваш и да си я тананикаш непрекъснато. Текстовете им са не по-малко добри - изключително интересни и смислени, когато се заслушаш. Много от историите им са тъжни и меланхолични, но все пак звучат приповдигнато. Почти съм сигурна, че сте слушали Ho Hey - имаше я в една реклама, която още дават по телевизията - но и другите им песни също са доста добри. Лични фаворити са ми Big Parade, Ophelia, Stubborn Love, Dead Sea, Flowers In Your Hair, Angela.