неделя, 15 май 2016 г.

awareness: the importance of self-love

През последната седмица в Buzzfeed се появиха десетки постове, посветени на Body Positivity Week, или още - необходимостта от позитивно отношение към тялото, в което живеем, и начина, по който изглеждаме. Във връзка с това пиша този пост за всеки, който по някаква причина не се чувства удобно в кожата си или смята, че не е "достатъчно" красив. Колкото до постовете в Buzzfeed по въпроса, тях можете да откриете тук.


Наясно съм, че фразата "Обичай себе си" е доста клиширана и за много от вас тя може би е изгубила своето значение. Но ако съм научила нещо от миниатюрния отрязък от време, който съм прекарала на тази планета, то е, че човек трябва да бъде приоритет в живота си. Доскоро аз също не спазвах този принцип, но преди няколко месеца осъзнах, че да поставяш себе си на първо място не е егоистично, а необходимо. Разбира се, за да общуваме пълноценно с хората около нас, трябва да проявяваме съчувствие и да бъдем състрадателни, но това не значи да загърбваме собствения си начин на живот и да пренебрегваме емоциите и нуждите си. Вие сте най-важният човек в живота си. Вие сте на първо място. Вие и вашето щастие и добър живот сте приоритет номер едно.
Точно затова не трябва да позволявате на никого да ви казва обратното, да ви кара да се чувствате сякаш сте по-нисши или заслужавате да бъдете щастливи и да живеете добре по-малко от другите. Каквото и да става, трябва да бъдете наясно със собствените си качества и възможности, да отстоявате правото си да се изразявате и развивате, да вървите напред - най-малкото от уважение към себе си. А любовта ще се появи, щом осъзнаете, че заслужавате всички тези неща - заслужавате да сте щастливи; заслужавате да отделяте повече време за себе си; заслужавате да си подарите онази рокля, която страшно харесвате, но някой ви е казал, че няма да ви стои добре; заслужавате да си вземете нещо сладко, когато ви се яде, без значение от човека, който ви казва, че не трябва да ядете такива неща, защото сте изглеждали "дебели"; заслужавате да се развивате във сферите, които намирате за интересни, независимо от това какво смятат другите за вашия избор, защото точно тези ваши решения са това, което ви прави хора. Щастливи, пълноценни, добри хора.
Не трябва да се опитваме непрекъснато да отговаряме на нечии чужди стандарти. Вярно е, че живеем в общество, пълно със стереотипи. Израстваме и се развиваме, мислейки, че всички момичета "трябва" да са супер слаби, да носят грим, да имат перфектни кожа, вежди, коса, тяло, да носят поли, рокли и прочие, докато момчетата "трябва" да са мускулести, да спортуват, да са с "момчешки" прически, да носят "момчешки" дрехи и т.н. И се получава така, че ако не отговаряш на стереотипа, по-голямата част от хората те пренебрегват, смятат те за по-нисш от тях, приемат те за странен, различен (в лошия смисъл на думата), решават, че след като ти не изглеждаш така, както те биха искали да те виждат, то ти заслужаваш да си част от това общество по-малко от тях.

Което, разбира се, е абсолютна глупост. Ние сме много, много повече от начина, по който изглеждаме, от външния си вид и от всички неща, които не можем да променим. Да обичаш себе си значи да се приемаш такъв, какъвто си - с всичките си хубави и не чак толкова хубави качества, с всичките си предимства и недостатъци. Значи да можеш да се погледнеш в огледалото, да видиш, че бедрата ти са по-големи, отколкото би ти се искало; да забележиш, че кожата ти не е идеално гладка и че косата ти може да изглежда далеч по-добре; че имаш коремче или че носът ти е твърде издаден напред - и да си кажеш: "Да, тези неща са така. Но въпреки това изглеждам adorable as hell и се чувствам добре в кожата си, защото се приемам такъв, какъвто съм, оценявам всичко положително, което имам в себе си, и не се обвинявам заради нещата, които не мога да променя."
Затова следващия път, когато погледнете в огледалото, вместо да търсите всички недостатъци по себе си - просто се усмихнете на отражението си и му кажете колко невероятно изглежда. Кажете му колко го обичате и оценявате. Обещайте му да прекарате малко време насаме с него, за да правите заедно нещата, които най-много обичате. Когато имате нужда от нещо - потърсете го, осигурете си го. Не пренебрегвайте нуждите и желанията си и винаги си отделяйте време за малките удоволствия. Гледайте от позитивната страна на живота, не се обвинявайте, бъдете оптимистично настроени, защото когато се заредите с положителни чувства и емоции, ще изглеждате и ще се чувствате още по-добре, а тогава ще зареждате и хората около вас с оптимизъм и усмивки. Приемайте себе си и другите около вас, но не се сравнявайте с останалите и никога не се извинявайте заради това, което сте. Грижете се за себе си, развивайте се и вървете напред с гордо вдигната глава, защото вие сте си вие - красиви, уникални, единствени по рода си.


Това, което искам да ви кажа с този пост, е просто да обичате себе си. От опит знам, че в повечето случаи никой не е по-критичен към някого повече от самия него. Може би смятате, че тялото ви има прекалено много недостатъци, за да се чувствате удобно в кожата си и да можете с увереност да кажете, че сте красиви - но това не е вярно. Вие сте красиви. Всеки от нас е красив по свой собствен начин, защото на света никога не е имало, няма и няма да има човек като мен, като теб, като момичето, с което днес си се разминал по улицата, като продавача в магазина на ъгъла или непознатия, който веднъж ти се е усмихнал. Красиви сме не защото сме перфектни според стереотипа за това как трябва да изглеждаме - красиви сме заради блясъка в очите ни, когато говорим за нещата, които обичаме. Красиви сме заради картата, която представлява тялото ни - заради формите, извивките, белезите и всички малки несъвършенства, които в нашите очи изглеждат като огромни недостатъци, а всъщност ни правят такива, каквито сме. Красиви сме, защото се чувстваме уверени в собствените си качества, защото сме добри, защото помагаме на хората около нас, защото сме пълноценни. Красиви сме, защото изпитваме чувства, защото споделяме, защото преживяваме, израстваме, развиваме се... Красиви сме, защото се усмихваме. Красиви сме, защото сме хора.

Снимки: Pinterest