петък, 8 януари 2016 г.

let's talk about twenty one pilots


През последните няколко месеца (които минаха изненадващо бързо) twenty one pilots са любимата ми група и е наистина трудно да не говоря за тях непрекъснато, след като всичко тяхно ми е на replay през цялото време. Още повече, че никой около мен не проявява интерес (освен Теодора, на която поне мога да пея Lane Boy.) А пък тук мога да си говоря за всичко, така че.
За грешните изгубени души, които не знаят за съществуването на TØP, те са група от Охайо, формирана през 2009 от вокалиста Тайлър Джоузеф (в когото съм влюбена) и двама негови приятели, които по-късно напускат. През 2011 се появява Джош Дън (в когото също съм мъничко влюбена) и двамата с Тайлър създават това прекрасно-невероятно-животоспасяващо нещо, което е twenty one pilots сега. Преди подписването си с Fueled by Ramen през 2012, издават два албума - Twenty One Pilots и Regional at Best (за които няма да говоря в този пост, но чуйте все пак Trapdoor и Johnny Boy. Просто така, защото са сърцеразбиващи.) След това издават още два албума - Vessel и Blurryface, които може би са най-любимите ми албуми изобщо. Жанрът им като цяло е трудно определим, защото всяка песен е различна (което е хубаво, защото не можеш да ги объркаш), но е някаква смесица от алтернативен хип-хоп, рап, електропоп, рок, реге, инди поп/рок и още хиляда неща, повечето от които са много подходящи за танцуване. А текстовете им са чиста поезия и са едно от най-хубавите неща, които съм чела и слушала някога. Понякога докато ги слушам просто си стоя и се чудя как човек може да пише толкова гениални неща, и как откривам толкова много от себе си в тези текстове, и колко ми помагат. И си стоя. И слушам. (И пея, и танцувам също.) И си мисля.

~


Започвам с Blurryface, тъй като преди него не бях слушала нищо от групата. Този албум значи много за мен, слушала съм го безброй много пъти, а наскоро го получих и като подарък от няколко приятели (обичам ви, хора.)

01. Heavydirtysoul

This doesn't mean I lost my dream,
It's just right now I got a really crazy mind to clean.


Първоначално мнението ми за тази песен беше доста... странно, защото за първи път слушах нещо такова. В момента много я обичам - музиката е страхотна, текстът - също, макар че е един от текстовете, за които ми трябваше повече време да ги разбера. Не е от песните, които най-много се доближават до мен, но е любимата ми за танцуване.

02. Stressed Out


We used to play pretend, give each other different names,
We would build a rocket ship and then we'd fly it far away,
Used to dream of outer space but now they're laughing at our face,
Saying, "Wake up, you need to make money."


От тази песен идва името на целия албум (My name's 'Blurryface' and I care what you think.) Текстът е толкова истински - за важните неща, които хората забравят, за порастването и света, в който живеем - затова и ми стана едновременно странно, тъжно и много приятно, когато я чух за пръв път. Мисля, че с тази песен ме спечелиха, поради което е и една от любимите ми.

03. Ride

All these questions they're for real like
Who would you live for?
Who would you die for?
And would you ever kill?


Ride означава много за мен, тъй като до голяма степен я свързвам със себе си. Освен това ме кара да се чувствам по-добре, въпреки че накрая, когато се пее 'I've been thinking too much, help me', вече ми се плаче. Но пък през останалото време просто много, много я обичам. Още една от любимите ми песни изобщо.

04. Fairly Local

Yo, you, bulletproof in black like a funeral
The world around us is burning but we’re so cold
It’s the few, the proud, and the emotional


Жестока и зверски добра. Първия път, когато чух албума, това ми беше любимата песен. И още много я обичам. Не знам какво повече мога да кажа за нея, така че просто я чуйте.

05. Tear In My Heart

You fell asleep in my car, I drove the whole time,
But that's ok, I'll just avoid the holes so you sleep fine,
I'm driving here I sit, cursing my government,
For not using my taxes to fill holes with more cement.


Една от двете романтични песни в албума (бих казала любовни, ама звучи клиширано и ми напомня на онзи тип песни, които не мога да понасям.) Текстът е много добър, да споменавам ли и че музиката е невероятна? (Слушаш и си мислиш 'Oh my Josh') Преди често пропусках тази песен, защото ми ставаше тъжно, докато я слушах, но заслужено си е спечелила признанията. И не мога да я слушам, без да започна да пея.

06. Lane Boy

I wasn't raised in the hood
But I know a thing or two about pain and darkness
If it wasn't for this music, I don't know how I would've fought this
Regardless, all these songs I'm hearing are so heartless
Don't trust a perfect person and don't trust a song that's flawless


Ах, тази песен. Тази песен е просто. Жестока. Наистина не мога да я опиша. Песен за това как никой не може да определя какъв си и какво трябва да правиш. Песен за това да останеш верен на себе си. Песен, на която да танцуваш, докато си вървиш по коридора и да я пееш на всеки, който се опита да говори с теб, защото те трябва да я чуят. Баси яката песен, общо взето.

07. The Judge

But I'm not good with directions and I hide behind my mouth,
I'm a pro at imperfections and I'm best friends with my doubt


Още една от песните, които ми направиха най-голямо впечатление при първото слушане. Има нещо много специфично в The Judge (освен укулелето, което я прави още по-прекрасна), което не мога да обясня, но. Всичко, което мога да кажа е, че наистина много я обичам.

08. Doubt

I'm not sure if I can see this ever stopping,
Shaking hands with the dark parts of my thoughts, no,
You are all that I've got, no.

Тази песен е сред по-малко любимите ми, главно защото първия път, когато я чух, бях сигурна, че съм я чувала и преди. Звученето й е по-типично от това на останалите песни на групата, но въпреки това си остава страхотна.

09. Polarize

Polarize is taking your disguises,
Separating them, splitting them up from wrong and right,
It's deciding where to die and deciding where to fight,
Deny, deny, denial.


Ох, тази много си я обичам. И да, знам, че го казвам за почти всяка песен. Но музиката е страхотна (oh my josh x2), а текста не мога да го опиша. Още една от песните, на които танцувам по коридорите и ми се иска да я пея постоянно. (Радвам се, че на Теди й хареса и взе, че я научи, та поне нямам чувството, че досаждам. :д)


10. We Don't Believe What's On TV

I just want to know what's on your mind,
I used to say, "I want to die before I'm old,"
But because of you I might think twice.


Отново, баси яката песен. Втората ми любима за танцуване, както и втората романтична (или любовна, както там се водят) от този албум. Просто. Текстът. И музиката - особено музиката. И всичко. Преди пропусках и нея, поради същата причина, като Tear In My Heart, но песента е добра. Много.

11. Message Man

You don't know my brain the way you know my name,
You don't know my heart the way you know my face


Текстът на тази песен за мен е от най-сложните, на които съм попадала, затова ми е трудно да разбера някои части от него. Мелодията е страхотна и някак си запленяваща. Наистина трябва да призная, че Джош е страхотен музикант. Ама наистина страхотен.
Edit: Message Man е едно от най-най-най-добрите неща, които Тайлър и Джош са правили. Със сигурност е една от любимите ми. И със сигурност всеки просто трябва да я изслуша.

12. Hometown

We don't know, we don't know,
How to put back the power in our soul,
We don't know, we don't know,
Where to find what was once in our bones.


Тази песен също ми звучеше доста познато първия път, въпреки че не съм я слушала преди това. Изпълнена е с носталгия, на моменти е доста меланхолична и тъй като и от нея ми става тъжно, имах навика да я прескачам (макар че гласът на Тайлър тук ми харесва особено много.) И все пак много я обичам.

13. Not Today

Heard you say, "not today, "
Tore the curtains down, windows open now, make a sound,
Heard your voice, "there's no choice, "
Tore the curtains down, windows open now, make a noise


Това е една от любимите ми песни на TØP като цяло. Имаше един момент, когато нея си я обичах най-много. Not Today е тъжна, но едновременно с това е изпълнена с надежда. Тази песен много ми помага, което може би е причината да я обичам толкова.14. Goner

Though I'm weak and beaten down,
I'll slip away into this sound,
The ghost of you is close to me,
I'm inside-out, you're underneath.


Може ли да поговорим за това как накрая Тайлър крещи и когато пее 'I wanna be known by you', изпява 'you' тихо и това е най-добрият възможен финал??
Вече ми се плаче. След всички тези танцувални песни с музика, която звучи толкова приповдигнато (за разлика от текстовете), тази балада идва доста тежка и докосва едни кътчета от душата ми, които обикновено не се посещават особено често. Една от най-тъжните, но и най-истинските песни, които съм чувала. До голяма степен намерих себе си в нея. Обичам я. Просто.

~


Изслушах Vessel известно време, след като чух Blurryface за първи път, тъй като според мен песните на twenty one pilots се възприемат по-трудно и поне на мен ми трябваше време да се приобщя към един от албумите. Не очаквах Vessel да ми хареса чак толкова, честно. След Blurryface просто бях сигурна, че няма друг албум, в който да ми харесва всяка една песен. Ама не.

01. Ode To Sleep

I swear I heard demons yelling,
Those crazy words they were spelling,
They told me I was gone, they told me I was gone.


Преди казах, че песните на групата са абсолютно различни помежду си. Понякога такъв е случаят и с отделни части само от една песен. Ode to Sleep е страхотна, сама по себе си е толкова различна и... реална. Текстът е един от най-добрите, поезия, при това гениална. Просто. Жестока.
02. Holding On To You

Fight it,
Take the pain, ignite it,
Tie a noose around your mind
Loose enough to breathe fine and tie it
To a tree. Tell it, "You belong to me.
This ain't a noose, this is a leash.
And I have news for you: you must obey me."


Тази песен ми е много близко до сърцето, всеки път като я слушам, ми идва да я изкрещя на всички, защото и нея трябва да слушате, да. Обичам текста, обичам музиката, обичам всичко.

03. Migraine


My mind's shipwrecked, this is the only land my mind could,
Find, I did not know it was such a violent island,
Full of tidal waves, suicidal crazed lions,
They're trying to eat me, blood running down their chin,
And I know that I can fight or I can let the lion win,
I begin to assemble what weapons I can find,
'Cause sometimes to stay alive you got to kill your mind.Migraine носи титлата на моя любима песен на twenty one pilots от първия път, когато я чух, досега. Не съм слушала песен с по-добър текст, честно. Съмнявам се, че някой е представял депресията и суицидните мисли по начина, по който го правят TØP. Това е една от любимите ми песни изобщо, кара ме да се чувствам разбрана, макар че понякога ми става и много тъжно. Но е просто толкова истинска, и е написана и изобщо направена по толкова красив начин, и просто искам да я изпея цялата на всеки, който ме е питал как се чувствам.
(Освен това: как песента свършва по средата на думата far и ме кара едновременно да се разкъсвам отвътре и да се чудя как му е дошло всичко това наум..)

04. House of Gold

I will make you queen of everything you see,
I'll put you on the map,
I'll cure you of disease.


Тази песен ми стопля сърцето по един много особен начин, макар че противно на веселото й звучене, винаги съм я смятала за тъжна песен. Текстът е много хубав, мелодията е прекрасна, клипът също много ми харесва. Чуйте я, общо взето.

05. Car Radio

I hate this car that I'm driving
There's no hiding for me
I'm forced to deal with what I feel
There is no distraction to mask what is real
I could pull the steering wheel


Може би втората ми любима. Станало ми е нещо като ритуал да я слушам, когато ми предстои нещо важно? Car Radio е най-доближаващата се до перфектното песен, която съм чувала. Всичко - и прекрасният текст, който ти разтапя сърцето, гласът на Тайлър (невероятният му глас), музиката, която на моменти те кара да танцуваш (Oh my Josh x3), а понякога просто искаш да се сгушиш някъде и да си поплачеш или просто да помислиш (And I will try with every rhyme/To come across like I am dying/To let you know you need to try to think.) Още една от песните, които просто трябва да чуете. И после да я чуете още милион пъти.

06. Semi-Automatic

By the time the night wears off,
The dust is down and shadows burn,
I will rise and stand my ground,
Waiting for the night's return.


Думите ми вече са на свършване и се чудя как да ви кажа колко много обичам тази песен, понеже нещо не се получава изобщо? Semi-Automatic е една от най-близките до мен песни, от онези, в които открих част от себе си. Голяма част от себе си. Наистина много харесвам текста - отново един от любимите ми текстове от twenty one pilots. А за музиката въобще нямам думи.

07. Screen

I do not know why I would go
In front of you and hide my soul
Cause you're the only one who knows it


Тази много си я обичам, макар че винаги, когато се заслушам в текста, ми става наистина тъжно и понякога я пропускам. Предполагам, че просто я свързвам с мои си неща. Песента е наистина добра, текстът е много близък до мен, а музиката едновременно ме натъжава още повече и ме кара да си танцувам из стаята.

08. The Run And Go

You'll have to watch me struggle
From several rooms away
But tonight I'll need you to stay.


Една от по-малко любимите ми песни, но въпреки всичко страхотна. Това е една от най-весело звучащите песни на twenty one pilots, макар че, както при Screen, текстът е много тъжен (поне за мен, но отново - аз я свързвам с мои си неща.) Мисля, че в това отношение самата подредба на песните в албума се е получила отлично, защото се получава една история. Като добавим и че всяка песен е гениална.

09. Fake You Out

What kids are doing are killing themselves
They feel they have no control of their prisoner's cell
And if you're one of them then you're one of me
And you would do almost anything just to feel free...


Поредната песен, която е толкова близко до сърцето ми, че чак боли. Специално в този албум в песните се говори за ментални заболявания, мисли за самоубийство, за страха от собственото съзнание, за хората с химически дисбалансирани умове (Our brains are sick but that's okay; или както се пее в Screen - We're broken people.) Затова тези няколко песни, и специално Fake You Out, са толкова тъжни, и толкова реални, и толкова важни и нужни, защото трябва да ги чуете, хора.

10. Guns For Hands

But there's hope out the window,
So that's where we'll go,
Let's go outside and all join hands,
But until then you'll never understand.


Една от най-емблематичните за албума - и за пореден път се убеждавам колко добре са подредени. В Guns For Hands Тайлър пее за хората, които не искат да живеят повече, за това, че предпочита да наранят него с пистолетите си вместо ръце, отколкото да вредят на себе си. И това ме кара да обичам TØP още повече, както и да се натъжавам още повече, но и по-ясно да виждам желанието им да помогнат. В тези песни има колкото тъга, толкова и надежда. А и колко често всъщност попадате на подобна музика или филми, или книги, в които психичните заболявания са представени толкова добре и истински?

11. Trees

I can feel your breath.
I can feel my death.
I want to know you.


Ако по някаква причина не съм започнала да плача от началото на албума досега, тук вече рева. Ама много. Мисля, че това е достатъчно обяснение.

12. Truce

Now, the night, is coming to an end,
The sun, will rise, and we will try again.

В целия свят няма думи, с които да изразя любовта си към тази песен, побираща се в един толкова малък отрязък от време и в една толкова голяма част от сърцето ми. Плакала съм на нея, пяла съм с нея, пускала съм си я по десетки пъти един след друг. Най-добрият възможен финал на подобен истински докосващ албум. Благодарна съм за тази песен, честно.

Бонус тракове към Vessel от Regional at Best:

13. Glowing Eyes

We all know somebody who knows somebody who's doing great,
I know some people who know people who are flying straight,
But I'll kindly enter into rooms of depression,
While ceiling fans and idle hands will take my life again.


Отново весело звучаща песен с много тъжен текст (и много добър, все пак.) Не знам как мога да опиша подобна песен, затова просто я чуйте. И най-вече текста, текстът е много важен.

14. Kitchen Sink

You'll see purpose start to surface
No one else is dealing with your demons
Meaning maybe defeating them
Could be the beginning of your meaning, friend.


Трябва да си отделим време да поговорим просто за това колко е гениална тази песен. Логото на групата е свързано с част от текста й (тук прикачам обяснението). Има определени моменти, когато просто имам нужда да я слушам. Това е песен за онези моменти, когато си отчаян и всичко ти се струва безсмислено - и имаш нужда просто от някаква цел и от стимул да продължиш да живееш. За да откриеш призванието си, трябва да създадеш нещо. Именно от там ще започне твоята цел. (Просто я изслушайте, нали?)

15. Lovely

Won't you stay alive
I'll take you on a ride
I will make you believe you are lovely.


Подобно на House of Gold, тази песен ми стопля сърцето, но по един съвсем обясним начин. Много обичам както текста, така и музиката - музиката особено много в случая (Oh my Josh x4). Lovely е прекрасна песен и заема специално място там, където си пазя чувствата към песни. Освен това: как тук Тайлър пее 'Don't be gone', а в Goner крещи 'Don't let me be gone'...

16. Forest

There's a stomach inside my brain
I don't wanna be heard
I want to be listened to


Отново песен, която има голямо значение за мен, тъй като я чувствам много близка до себе си. Текстът е доста дълъг и до един момент ми беше малко труден за разбиране, но в крайна сметка си остана един от любимите ми. Освен това се причислява и към песните, които искам да изпея на всички. Много, много важна.

~

Мисля, че няма какво повече да кажа за twenty one pilots, освен че техните песни са единствените, които чувствам толкова близки до себе си. Те много ми помагат и наистина се радвам, че ги открих. Карат ме да се чувствам разбрана, връщат ми надеждата и оправят настроението ми. И много, много ги обичам.
Стига толкова думи, сега си направете услуга и изслушайте двата албума. :д
Ще се радвам да намеря някой и друг фен.
От мен чао и до следващия път.
|-/


Снимки: Добрият стар Pinterest.