сряда, 28 октомври 2015 г.

pros and cons of school uniforms

За четвърта година съм в училище, където по правилник трябва да носим униформи. Не са от най-строгите, тъй като единственото, което си купуваме от училище, са елементите (шал, вратовръзка и значка), но освен това трябва задължително да носим бяла риза, черни/тъмносини панталони или дънки и нещо връхно (жилетка, пуловер) в същите цветове. Напоследък обаче им обръщат повече внимание, затова реших да разгледам предимствата и недостатъците на така мразените от някои училищни униформи.

Source: Pinterest
Pros (+)

1. Не се губи време сутрин/на обяд. Когато няма задължителни униформи и ученикът трябва сам да избира какво да носи на училище, това може да отнеме много време, особено при хора, които трудно правят избор по отношение на облеклото си. Много по-лесно е да избереш какво да облечеш, когато има някакви ограничения.
2. Униформите влияят положително на поведението и дисциплината на учениците. Много изследвания сочат, че в училищата с униформи (където всички се обличат приблизително еднакво) учениците се разсейват значително по-малко и са по-съсредоточени върху учебния процес.
3. Понижава се нивото на тормоз. Когато всички носят едно и също, броят на случаите, когато един ученик тормози друг, значително намалява. (Тъй като често се случва децата да бъдат тормозени заради дрехите, които носят.)

Source: Pinterest
4. Униформите са отличителна черта на училището, което даден ученик представлява. Когато нашите учители ни убеждават да носим униформи обикновено дават точно този пример - че когато някой ни види на улицата с отличителните елементи на униформата, ще разбере от кое училище сме, което ни кара да изглеждаме по-представителни и *кхъм* умни.
5. Повече се оценява възможността да се носят дрехи по избор вечер и през уикендите. Много по-удовлетворяващо е сам да избираш облеклото си, когато пет дни си носил точно определени дрехи. Вечерните излизания, както и тези през уикендите, дават свобода при избора на дрехи, затова в повечето случаи са очаквани и ценени от учениците.

Source: Pinterest
 
Cons (-)

1. Униформите не дават възможност на учениците да изразяват индивидуалността си. Това е най-често срещаният аргумент против задължителното облекло. В училище прекарваме много голяма част от времето си. Логично е да искаме да изразяваме себе си, най-вече там, сред връстниците си. Наличието на униформи не го позволява, което кара много ученици да не спазват това правило.
2. Често униформите всъщност са скъпи, макар че в повечето случаи се приема, че те са по-евтин вариант в сравнение с обикновените ежедневни облекла. Това е така, но някои училища изискват закупуването на пълна униформа, което често може да е прекалено скъпо за някои ученици.

*сладури* Source: Pinterest
3. Една униформа никога не е еднакво удобна за всички ученици. Някои от тях може да имат непоносимост към определен материал или част от облеклото. Няма униформа, която да отговаря на личните изисквания и предпочитания на абсолютно всеки ученик, което значи, че винаги ще има недоволни.
4. Много хора не виждат смисъл в носенето на униформи. Голяма част от учениците, както и техните семейства, а понякога и учителите, смятат, че е безсмислено да се плаща допълнително за униформи, при положение, че от тях всъщност няма полза.

~

Source: Pinterest
Лично аз нямам нищо против униформите в моето училище. Улесняват избора ми и не ми се е налагало да плащам състояние за тях. Имам доста пуловери и жилетки, които могат да се носят върху ризите (макар че пуловерите може да се носят и без риза, а жилетките/саката - върху нещо друго, което ги прави алтернатива за обикновено облекло). Предполагам, че мнението ми едва ли би било толкова положително, ако училището, което посещавам, изискваше пълна униформа, тъй като смятам за ненужно задължителното облекло да е чак толкова строго определено. Съгласна съм, че униформите влияят добре и е хубаво учениците да си приличат по нещо в облеклото си, но мисля, че няма смисъл всяка дреха да показва от кое училище си. Налагането на дрескод с цел постигане на еднаквост и дисциплина не трябва да е толкова строго, че да потиска учениците с невъзможността да изразяват себе си. Вярно е, че униформите често имат положително влияние върху учебния процес, както и много други предимства, но според мен е излишно да се налагат невероятни ограничения, които в много от случаите може да накарат учениците да се чувстват зле. Мисля, че винаги трябва да има някаква възможност за избор при съчетаването на дрехите, дори да има определено задължително облекло.

Снимката е мнооого стара, но общо взето униформите се виждат

А какво е вашето мнение по въпроса?