неделя, 4 октомври 2015 г.

позволи си да бъдеш щастлив

напоследък осъзнавам ужасно много неща за себе си.
мисля, че хората лесно свикват с това, което сами си причиняват. приемаме болката, начина на живот, който ни носи само страдания, свикваме с лошите навици, с това, което ни пречи да бъдем щастливи, защото си мислим, че то никога няма да свърши. приемаме всичко това и в един момент разбираме, че не можем да живеем без него. но всичко си има край. всичко, което преживяваме, колкото и непоносимо, безкрайно и болезнено да ни се струва, ще мине. животът отново ще бъде красив. пак ще открием надеждата. трябва да се борим с нещата, които ни пречат да бъдем щастливи, защото щастието на човек зависи само и единствено от самия него. да се отървеш от цялата тази болка, стрес, от нещата, които те измъчват вътрешно и те държат закотвен на едно и също място, може да бъде нечовешки трудно, но НЕ е невъзможно. нещо повече, струва си всяко. едно. нещо. което ще ти коства.
откъде да започна?


освободи се. от нещата, които те дърпат надолу. това не е твоята посока. спри да копаеш по-надълбоко и помисли какво ти пречи. кое те спира да полетиш. каквото и да е, освободи се от него. пусни го. независимо дали е човек или преживяване, то те спира да продължиш напред, задържа те на едно и също място, следователно не бива да е част от живота ти. отърви се от всичко, което те измъчва. не бъди роб на собствените си мисли. ти имаш контрол върху нещата, които ти влияят.
позволи си да бъдеш свободен.

стани приоритет в живота си. това е особено важно. не е егоистично да мислиш за себе си и да се грижиш за себе си, напротив - жизненоважно е. не бъди прекалено суров със себе си. ти си най-близкият си човек - не се наранявай. следвай сърцето си. глези се от време на време - заслужаваш го. не пренебрегвай себе си. грижи се.
позволи си да бъдеш добре.


не бъди немарлив по отношение на здравето си. то е най-важно. не прави неща, за които по-късно ще съжаляваш. храни се правилно, лягай си рано, прави упражнения, движи се. почивай си достатъчно, не се претоварвай. вслушвай се в тялото си - то знае най-добре какво е добре за него. яж, когато си гладен. когато имаш нужда от почивка, почини си. отново, грижи се.
позволи си да бъдеш здрав. 

създавай пълноценни и здрави връзки. не се отказвай от хората. социализирай се. не отказвай да излезеш навън с някого и да се забавляваш.  бъди близък със семейството си, прекарвай време с хора, които харесваш, с приятелите, на които можеш да разчиташ не само когато всичко е розово, но и когато нещата не вървят.
позволи си да бъдеш обичан и подкрепян.

научавай нови неща. чети книги, каквито не си чел преди, слушай музика, каквато досега не си слушал, бъди любопитен. това е талант. стреми се да откриваш все повече и повече нови неща, бъди осведомен, интересувай се. не само е изключително полезно за теб, но освен това ще те разсее и ще придаде смисъл на всичко, което правиш.
позволи си да знаеш.


откривай нови дейности, които те привличат и са ти интересни. get involved. стани доброволец, запиши се на някакъв спорт, научи се да свириш на инструмент, рисувай, пиши. бъди активен, не забравяй училището. слушай музика, танцувай, дори да не ти се излиза с приятели - направи го сам. бъди приятна компания за самия себе си.
позволи си да бъдеш пълноценен.

променяй. ако не си щастлив, причината може да се крие в нещо, което правиш ежедневно. много често промяната е много трудна, но необходима и полезна. с лоши навици трудно ще си пълноценен и балансиран. ако нещо те тормози, значи имаш нужда от промяна. дори най-малката такава може да бъде определяща за настроението ти през деня - като например да промениш маршрута до училище или да излизаш за кратка разходка следобед.
позволи си да имаш контрол.


бъди себе си. бъди различен. никога не се срамувай от истинското си аз. носи каквото искаш, изразявай се, бъди отражение на собствената си същност. споделяй какво мислиш, отстоявай мнението си, когато знаеш, че си прав. не се преструвай на нещо, което не си, само за да се харесаш на някого. точните хора ще те харесат такъв, какъвто си.
позволи си да бъдеш истински.

не се ограничавай. мисли, мечтай, бъди извън кутията - не позволявай това, което си, да бъде поставяно зад решетка. вярвай и преследвай това, което искаш и за което се бориш. няма нищо невъзможно, стига да вярваш, че можеш и никога, никога, никога да не се отказваш.
позволи си да мечтаеш и да постигаш.


изживей деня. позволи си да усетиш всеки един момент, защото всяка секунда е важна, а може да бъде и определяща. живей в настоящето, защото не можеш да промениш миналото и няма как да си сигурен какво ще се случи в бъдеще. бъди тук, остави следа, промени света, живей, живей, живей. направи живота си изключителен.
позволи си да бъдеш безкраен.


бъди добър. в свят, който е студен и бездушен, помагай на хората, бъди състрадателен и отзивчив. важно е не колко взимаш, а колко даваш. стреми се да правиш по нещо хубаво за някого всеки ден - независимо колко голям е жестът, дали е за близък човек или просто за непознат. помагайки на хората, помагаш на себе си.
позволи си да направиш нечий ден по-хубав (в това число и своя)

не потискай чувствата си. няма нищо лошо в това да си емоционален и да даваш воля на емоциите си. когато са вътре, ще ти вредят повече, отколкото когато са навън. изразявай ги, дори да е по начин, по който никой друг няма да разбере за тях. или пък поговори с някого - това винаги действа. плачи, ако ти се плаче. крещи, ако имаш нужда. това не значи, че си слаб, напротив - означава, че чувстваш, което само те прави по-силен.
позволи си да изразиш чувствата, каквито и да са те.

имай надежда. винаги. колкото и безнадежден и отчаян да се чувстваш, надеждата винаги е някъде там. ако не я откриваш, направи си я сам. не позволявай историята ти да свърши. събуждай се устремен и пълен с идеи и амбиция. опитвай се. дори и да не се получи, имай куража вечерта да си кажеш, че на следващия ден ще опиташ отново. бъди силен. бори се. винаги има нещо, за което ще си струва.
позволи си да вярваш.


търси красивото навсякъде. бъди наблюдателен. но не се вглеждай само във външния вид, търси по-дълбоко. изследвай. разглеждай света от всички възможни гледни точки. откривай. стреми се към новото, непознатото. създавай. не се страхувай да се провалиш - каквото и да правиш, винаги ще научиш нещо полезно.
позволи си да откриваш.

избери щастието. това зависи само от теб. не започвай деня си с лоши мисли, настрой се положително и си кажи, че днес ще направиш нещо, което ще има значение. бъди сред хора, които те обичат и подкрепят, на които винаги можеш да разчиташ. бъди какъвто искаш. вярвай в себе си. усмихвай се по-често. мечтай. живей. прави нещата, които ти харесват. открий светлината в очите си и не позволявай да ти я вземат.

позволи си да бъдеш щастлив.